ប៉េហះរបស់ដី (PH)

 

ប៉េហះ គឺជាការវាស់កម្រិតជាតជូរអាស៊ីត ឬ អាលកាឡាំងរបស់ដីដែលមានចម្លោះពី ១ ដល់ ១៤ (ឧ. ទឹកខ្មេះ​មានកម្រិតជាតជូរអាស៊ីតប្រមាណជា ៣)។  ដីដែលមានប៉េហះទាបជាង ៧ ជាដីអាស៊ីត (ជូរ) ហើយដីដែល​មាន​​ប៉េហះខ្ពស់ជាង ៧ ជាដីអាលកាឡាំង។

ប៉េហះដីដែលសមស្របល្អបំផុតសម្រាប់ការលួតលាស់របស់ដំណាំភាគច្រើនបំផុតគឺចន្លោះពី ៥,៥ ទៅ ៧,៥ ឬ ល្អបំផុតចន្លោះពី ៦ ទៅ ៧។ តែទន្ទឹមនឹងនេះ ក៏មានភាពខុសគ្នាខ្លះរវាងដំណាំនីមួយៗទាក់ទងទៅ​ នឹងកំរិត​ប៉េហះ​របស់ដី។

ប៉េហះរបស់ដីមានសារសំខាន់ទាក់ទងទៅនឹងប្រតិកម្មគីមីនៅក្នុងដី និងការធានាឱ្យដីមានសារធាតុចិញ្ចឹម​សម្រាប់​​ដំណាំមានន័យថា បើដីអាស៊ីតពេក ឬ អាលកាឡាំងពេក សារធាតុចិញ្ចឹមសំខាន់ៗជាច្រើនត្រូវ​បានចាប់​ជាប់នៅក្នុងដីដែលពិបាកឱ្យដំណាំស្រូបយកសម្រាប់លូតលាស់បានល្អ។ ឧទាហរណ៍ដីដែលមាន​ជាតិអាស៊ីតខ្លាំង (ប៉េហះទាបជាង ៤,៥) ធ្វើឱ្យសារធាតុសំខាន់ៗ ដូចជាអាហ្សូត ប៉ូតាស្យូម(K) ផូហ្វ័រ(P) មានកាន់តែតិចសម្រាប់ដំណាំស្រូបយក។ តែសារធាតុផ្សេងៗ ដូចជាអាលុយមីញ៉ូម (AL) មង់កាណេស (Manganese) មានការកើនឡើងសម្រាប់ដំណាំដែលអាចបំពុលដំណាំទៅវិញ នៅពេលដីមាន​ជាតិអាស៊ីត​កាន់តែខ្លាំង។


ប៉េហះដីមានកម្រិតខុសគ្នាពីតំបន់មួយទៅតំបន់មួយដោយកត្តាធម្មជាតិដូចជាដីកំណើត និងអាកាសធាតុ។ តែជាទូទៅដីនៅប្រទេសកម្ពុជាច្រើនមានប៉េហះទាបជាង ៧ ឬ ភាគច្រើនទាបជាង ៦។

ជាទូទៅដើម្បីបង្កើនប៉េហះដី គេនិយមប្រើកំបោកសិកម្ម ប្រើជីធម្មជាតិ ប្រើផេះរុក្ខជាតិ និងផេះឆ្អឹង​សត្​វជាដើម៕

Post a Comment

0 Comments